OO Zasavje, 08. 06. 2023

Izlet v Beograd in Novi Sad

Popotovanje od SVIZ Zasavje do Beograda in nazaj

Člani OO SVIZ Zasavje se vsako leto odpravimo na dvodnevni izlet po bližnjih državah. Za Beograd smo navijali že dolgo, pa nam je načrte pokvarila korona. Potem pa…
Petek, 12. maj 2023 …tri, dva, ena, 24.00 start Izlake - avtobus številka 1.
Sobota, 13. maj 2023 …tri, dva, ena, 00.15 start Zagorje - avtobus številka 2.


Od postaje do postaje sta oba avtobusa postajala bolj polno zasedena z zasavskimi Svizci, ki imajo radi dobro družbo, potovanja in nostalgijo po bivši »Jugi«. Skoraj nam je zmanjkalo prostora, čeprav je naša predsednica Mojca skrbno načrtovala potek in poskrbela tudi za okrepčilo.
Ko smo bili vsi potniki in prtljaga na avtobusih smo spoznali vodiča in vodičko, ki sta nam podala osnovne informacije, nato pa vožnja proti cilju. Nekaj postankov za kavico, obisk toalete in carina na meji s Srbijo. Presenetljivo gladko je šlo in tako smo na Dedinje prispeli še pred odprtjem. Ker smo startali v deževno jutro, smo se razveselili sonca, ki nas je spravilo v dobro voljo. Lokalni vodič se nam je pridružil kmalu po vstopu v Beograd in »natrosil« veliko podatkov, ki so bili za tiste mlajše morda novi, za malo starejše, ki smo nekatere znamenitosti obiskali pred dobrimi 45-imi leti, pa obnovitev informacij in primerjava nekoč in danes.


Dedinje so čudovite! Sam muzej ponuja ogled ogromno eksponatov, ki smo jih v času Josipa Broza Tita spremljali pri pouku, v informativnih oddajah, časopisih in knjigah. Veličastna grobnica Maršala in poleg grobnica njegove žene  Jovanke. Pred 45 leti ju še ni bilo.

Panoramski ogled znamenitosti starega dela mesta, Trg republike s parlamentom, cerkev sv. Save, novi Beograd… znamenitosti, ki jih je podrobno predstavil lokalni vodič.

Kalemegdan , se je v vseh teh letih močno »moderniziral«. Beograjska trdnjava  in eksponati pa so ostali isti. Sotočje reke Save in Donave je dobro vidno, nekoč pa so pogled delno zakrivala drevesa.
Da ne pozabimo, Slovenci smo v trdnjavi Kalemegdan zgubili zadnjega celjskega grofa. Načrtno so ga umorili.
Po mnogo prehojenih kilometrih, se je prilegel počitek ob kavici na toplem soncu.

Kar prehitro je bilo potrebno vzeti pot pod noge in oditi na zbirno mesto. Napotki lokalnega vodiča: »Samo ravno!«, niso bili čisto jasni in tako smo s prijateljicami naredile še približno tri kilometre naprej in nazaj in ugotovile, da v Beogradu levo ni levo in desno ni desno, pa tudi naravnost se vedno še malo zavije v eno ali drugo stran. Vse za večerjo, ki nas je čakala. Splačalo se je. Bilo je zelo okusno.

Pred večerjo pa je nastala še ena skupna fotografija vseh 97 potnikov v centru Beograda.


 
Nastanitev v hotelu in prosto za fešto, sprehode, oglede. Tisti z bolj močnim živci so si ogledali tudi ulico v kateri stoji šola, v kateri se je zgodila tragedija. Nekateri pa so padli v posteljo. Tudi jaz!
Zjutraj nas prebudi neprijazno vreme z dežjem in vetrom.
Dobre volje pa nam ne vzame.

Odpeljemo se do vznožja Petrovaradinske  trdnjave in z lokalno vodičko nadaljujemo peš na vrh. Fotografiranje, spominki, kavica… še deževati je prenehalo.


 

V Novem Sadu si ogledamo mestno jedro, nato se porazgubimo po ulicah, ki jih večkrat sploh ne vidiš, dokler nisi čisto pred vhodom vanje.
Po ogledih se odpeljemo  proti Fruški gori in se ustavimo še v samostanu Novo Hopovo.
Sledi vožnja proti mejnem prehodu in tudi tokrat imamo srečo. Hitro prečkamo oba prehoda in naprej proti domu. Zalomi se na avtocesti, kjer naletimo na zamašek. »Trikrat Hura!« za našega šoferja, ki mojstrsko zaobide gnečo in nas varno pripelje domov.


Mojca, res si »carica«! Vedno znaš poskrbeti, da se imamo »fajn«.

Zapisala: Tatjana Gorenc

»Naslednje leto se zopet vidimo! Kje?«