OO Zasavje, 31. 01. 2021

Svet zasavske regije vlado pozval k ponovnemu odprtju šol in vrtcev (dopolnjeno)

Zagorje ob Savi, 29. januarja - Svet zasavske regije je danes vlado z dopisom pozval k iskanju rešitev za ponovno odprtje šol in vrtcev v Zasavju, ki bodo s ponedeljkom zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v regiji spet zaprti. Četrtkova odločitev vlade o zaprtju šol in vrtcev je člane sveta presenetila, so danes sporočili iz Regionalne razvojne agencije Zasavje.

Vladi so predlagali, da se v sistemu določanja regijske epidemiološke slike pri šolah in vrtcih naredi izjema zaradi specifike področja ter pomena izobraževalnega in socializacijskega procesa za razvoj otrok. V Zasavju, ki je najmanjša statistična regija, na splošno statistiko izrazito vplivajo tudi okužbe v domovih za starejše, je ocenil svet regije.

Zato so župani zasavskih občin vlado pozvali, naj ponovno premisli njihove argumente in razveseli številne starše, zaposlene in predvsem otroke ter zaprtje šol in vrtcev veže na vsakokratne ponedeljkove rezultate testiranj, ki bodo dala najbolj relevantno sliko stanja.

Člani sveta pa se zavedajo, da ima vlada vnaprej pripravljen model za sproščanje ukrepov po posameznih regijah, vendarle pa si želijo, da v teh težkih časih s skupnimi močmi premagajo epidemijo in ohranijo optimizem ter dobro voljo med zaposlenimi, starši in med otroci, ki so se iskreno razveselili ponovnega odprtja šol in vrtcev.

Dodali so tudi, da so bili na ponedeljkovih testiranjih šolskih delavcev v 24 enotah vrtcev in 25 enotah šol pozitivni le trije strokovni delavci. "Glede na to, da se bo testiranje vseh strokovnih delavcev šol in vrtcev ponovno izvedlo vsak ponedeljek, bi pričakovali, da bodo pristojni šele na podlagi morebitne slabše epidemiološke slike v posameznih enotah vrtcev in šol pouk ponovno zaustavili," so še zapisali člani sveta zasavske regije.

Sicer pa zagorski starši za naslednji teden pripravljajo različne oblike izkazovanja nestrinjanja z zapiranjem šol. Kolektiv Osnovne šole Toneta Okrogarja v Zagorju ob Savi je danes nameraval skupaj z učenci skleniti žive obroče okrog šol in tiho opozoriti, da se mora pouk na daljavo končati, a so potem to namero preklicali, ker bi ob morebitnem udejanjenju obstajala velika verjetnost za kršitev vladnih odlokov o zbiranju ljudi.

Na nekaterih zasavskih šolah pozivajo k odlaganju šolskih torb pred stavbo šole, češ, šolska torba sodi v šolo.